суботу, 28 січня 2012 р.

Фестиваль SpaceLiberty підтримав молодіжну кампанію «Пам'ятай про Крути!» 2012


Міжнародний Інтернет-Фестиваль Незалежного Кіна SpaceLiberty долучився до кампанії «Пам'ятай про Крути!» і закликає всіх небайдужих взяти участь у вшануванні пам'яті 300 полеглих українських студентів, що виступили у нерівному бою проти більшовицьких окупантів під проводом Міхаїла Муравйова на залізничній станції Крути, що під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів від Києва.

Бій відбувся 29 січня 1918 року. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці бою було встановлено пам'ятник. А з нагоди 80-х роковин бою монетним двором було випущено в обіг пам'ятну гривню.

Пам’ятай про Крути

Принципи кампанії:

1. Одноденне голодування-піст (від 21:00 28 січня до 6:00 30 січня). Цю традицію саме в цей день започаткувало в 1931 році покоління Шухевича та Бандери, на ній виросли майбутні лицарі УПА.

2. Наочна солідаризація з крутянцями шляхом носіння 29-30 січня червоно-чорної символіки (стрічок, вишиванок, значків та ін.), яка споконвіку нагадує українцям червону кров героїв, пролиту за нашу чорну землю. На запитання оточуючих давай передусім таку відповідь: «Сьогодні День української молоді!»

3. Здійснення доброго діла для України, українців. Це може бути і вечір бардівської української пісні, і допомога ветеранам визвольних змагань, і організація лекції про Героїв Крут в своїй школі чи університеті, перегляду відповідного відео для молоді або військово-історичної гри на місцевості.

4. Пошук інформації про бій під Крутами. Важливо знати правдиві, а не міфологізовані політиками, причини, події та наслідки цієї події. Прочитай кілька сторінок про подвиг юнаків із першоджерел, із спогадів учасників бою тощо.

5. Підтримання кампанії «Пам'ятай про Крути!». Розмісти відповідний банер або символіку на власній веб-сторінці чи блозі, на відомих національних і регіональних сайтах. Перерахуй кошти для підтримки даної кампанії (залишок буде переданий музею в Крутах).

Долучися до вшанування Героїв Крут!

Україна пам'ятає своїх Героїв!

Немає коментарів:

Дописати коментар